fbpx 80 312 OCCAS: The Art of Collecting Architecture | Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Språk

Start semester

80 312 OCCAS: The Art of Collecting Architecture

Full course name in English: 
OCCAS: The Art of Collecting Architecture
Studiepoeng: 
6
Emnekode: 
80 312
Studienivå: 
Syklus 2
Undervisningssemester: 
2017 Høst
Eksamenssemester: 
2017 Høst
Undervisningsspråk: 
Norsk/Engelsk
År: 
2017
Maksimum antall studenter: 
10
Emneansvarlig
Mari Lending
Om emnet

På Blaker gml. Meieri litt nord for Oslo ligger kunstneren Guttorm Guttormsgaard genreoverskridende samling av kunst, kunsthåndverk, bøker og gjenstander av tenkelige og utenkelige slag. Under tittelen Guttormsgaards arkiv har samlingen det siste tiåret blitt aktivert i form av en omfattende serie utstillinger og et elegant nettsted, som i seg selv fungerer som et arkiv. Kategoriene alminnelig ualminnelig, bondeantikviteter, fjelloverganger, foto/film, leker, kart, plakater, postkort, Russland, tekstil, typografi/kalligrafi gir et hint om dette overflødighetshornets omfang.

Arkivet omfatter også en kolossal mengde norske og internasjonale arkitektbøker, tidsskrifter og publikasjoner. Arkitekturmaterialet spenner fra uhyre sjeldne bokutgivelser og komplette utgaver av utsøkte tidsskrifter, til rariteter og efemæra fra hele verden. Samlingen inneholder også trykkpresser, xylografiske blokker og annen apparatur. Som del av OCCAS’ internasjonale forskningsprosjekt Printing the Past. Architecture, Print Culture, and Uses of the Past in Modern Europe (PriArc) er en liten gruppe MA og PhD-studenter invitert til å overskue, sortere og kuratere arkitektursamlingen på Blaker høsten 2017.

Læringsutbytte

Studentene vil lære om arkitekturpublikasjoner gjennom tidene, om tekst, bilder, trykking, reproduksjon og sirkulasjon av arkitektur, på trykk, og de skal utvikle et kuratorisk konsept for utstillingen, samt rigge og åpne den i fordypningskursuken. I kurset inngår en liten katalog til utstillingen som beskriver samlingen og utstillingen. Arbeidet med katalogen vil gi øvelse i teoretisk og historisk tenkning og akademisk essayskriving. 

Praktisk organisering og arbeidsmåter

Dette seminaret er veldig praktisk anlagt, og vi vil tilbringe mye tid på Blaker for arbeide hands-on med arkitektursamlingen, og til en viss grad bidra til å registrere dette materialet. I seminarform blir studentene presentert forelesninger og tekster om arkitekturens publikasjonskultur.

Kurset er åpent for initiativrike studenter som liker å arbeide selvstendig og som gruppe, som kan tenke klart om et komplekst historisk materiale, og som skriver godt norsk.

Obligatorisk arbeidskravPåkrevde arbeidskravOppmøte påkrevdKommentar
Oppmøte til undervisning Påkrevd
Obligatoriske arbeidskrav:
Obligatorisk arbeidskrav:Oppmøte til undervisning
Påkrevde arbeidskrav:
Oppmøte påkrevd:Påkrevd
Kommentar:
VurderingsformGrupperingKarakterskalaKommentar
Annen vurderingsform, definer i kommentarfeltIndividuellBestått / ikke beståttDeltagelse, essay, og utstillingsprosjekt
Vurderinger:
Vurderingsform:Annen vurderingsform, definer i kommentarfelt
Gruppering:Individuell
Karakterskala:Bestått / ikke bestått
Kommentar:Deltagelse, essay, og utstillingsprosjekt
AktivitetKommentar
Oppmøte
Skriftlige oppgaver
Forventet arbeidsinnsats:
Aktivitet:Oppmøte
Kommentar:
Aktivitet:Skriftlige oppgaver
Kommentar: